Pitkästä aikaa virinnyt ihan keskusteluakin tuolla lansupuistossa -> www.koirapuisto.fi/kp/forum/  aiheesta jalostus,terveys,lonkat yms..juttua.

Muutama kasvattaja on sitten omilla sivuillaa,blogeissaan vuodatellut omia näkemyksiään yms.. enkä tahdo jäädä siinä huonommaksi

Siis oikeesti onko pakko käyttää niitä D-lonkkaisia jalostukseen? Tai vielä pahempaa niitä 1-tai 2-etupään omaavia koiria??? Munmielestä edelleen tuo etupään terveys on noinkin isolla koiralla kuin landseer vieläKIN tärkeämpää kuin ne lonkat,mutta vaikka kyse on musta-valkoisesta koirasta niin asiat ei ole ehkä kuiteskaan niin musta-valkoisia Mä olen jyrkkä yhdessä sun toisessa asiassa ja niin myös tässä,mulle ei todellakaan tulis mieleenkään käyttää D-lonkkaista koiraa jalostukseen ja vielä vähemmän 1-tai 2-etupään omaavaa koiraa!!! MUTTA jos koiralla on toinen puoli ok ja toinen puoli ei niin olen silti kärkäs uskomaan että syy on jossain muualla kuin perimässä (tapaturma tmv.)

Paljon puhutaan ruokinnasta ja paljon puhutaan kasvuajan liikunnasta ja paljon puhutaan puuta heinää Itse olen sitä mieltä että tervettä perimää ei saa rikki millään,mutta huonon perimän voipi saada jollain tasolla paremmaksi oikealla liikkunnalla ja oikealla ruokinnalla.Meillä on menty ilman teollisia nyt about 5-vuotta ja onhan noita pentuja ollut ja tullut muualta enkä ole suuremmin päätä särkenyt asialla,mutulla on menty eikä kait ole ihan metsäänkään menty...Ja yksi mihin itse olen kiinnittänyt huomion on hampaat,meillä koirat saavat tarhaan luita kerran-pari viikossa isomman määrän ja niitä sitten kyllä jemmataan ja syödään "kypsytettynä",mutta siis luita kalutaan kohtuu paljon ja moni nuorempi koirakin vois olla kade meidän Titan (kohta 11-vee) purukalustosta -> hampaat vilkkuu kuin pepsodentti-mainoksessa eikä hammaskivestä tmv. ole tietoakaan ja mitä nuorempien koirien hampaita olen muualla nähnyt ei voi samaa sanoa.Samoin on noilla nuoremmillakin,myös noilla vinttareilla.

Mutta pitäs silti nähdä metsä puilta terveet lonkat ei takaa silti tervettä koiraa ja vielä vähemmän ne takaavat terveitä jälkeläisiä,mutta sanottakoon että mahdollisuudet siihen ovat paremmat.Mutta koira tulisi nähdä KOKONAISUUTENA,myöskin A-lonkkaisella koiralla voi olla rakenteessa puutteita (meillä on tämmönen ihan kotonakin ) eli tulisi huomioida kokonaisuus.

Siis koiran rakenne ja terveys (myös muilta osin kuin lonkilta mm. allergiat,purentaviat,silmäsairaudet yms. )ovat tärkeitä asioita ja itse olen pyrkinyt karsimaan TIEDOSSA OLEVAT viat,sairaudet yms. koska aina on olemassa mahdollisuus että on piileviä tmv. sairauksia tai narttu kantaa jotain jota huonolla onnella myös se uros kantaa ja pennuille tulee oireita yms. yms. ikinä ei voi tietää.

Mutta silti vaikka terveys on enemmän kuin tärkeää niin vieläkin tärkeämpää on LUONNE!! Meillä on syntynyt 8 pentua (2 poikuetta) ja 7 niistä asuu lapsiperheessä ja landseer on mielestäni ihanne koira lapsiperheeseen juuri luonteensakin takia.Koska itsellämmekin on lapsia ei tulisi pieneen mieleen pitää saati tehdä jälkeläisiä koiralla johon en luottaisi mm. lasten kanssa 101%. Meillä on molemmat pojat opetelleet kävelemään lansusta tukea ottaen ja kaiketi ne suurimmat murheetkin on sille koiralle uskottu vuosien varrella...

Katsotaan mitä tulevaisuus tuo tullessaan,mutta vielä näyttää hyvältä Leppäkedon-kennelin tiedot koiranetissä

jalostus.kennelliitto.fi/frmKasvattaja.aspx